Welkom
Praktische info
Abonnees
Zwemlessen
Doetsekom
Groepen

19 mei 2025

JUBILEUM INTERVIEW: RUUD VAN RIJN

Elke maand duiken we in de rijke geschiedenis én de toekomst van de Doetsekom met interviews met betrokkenen uit het verleden en heden. Samen blikken we terug op bijzondere momenten en kijken we vooruit naar de ambities die het zwembad nog meer toekomstbestendig maken. 

In deze editie deelt Ruud van Rijn - oud voorzitter Stichting de Doetsekom - zijn visie op de Doetsekom, een plek die al 55 jaar centraal staat in onze gemeenschap. 

Hoe kwam je voor het eerst in aanraking met de Doetsekom?
“Onze kinderen zijn opgegroeid in Giessenburg en uiteraard gingen we, net zoals elk jong gezin uit Giessenburg, in de zomer naar de Doetsekom. Een prima bad voor jonge gezinnen. Je kon er een hele dag vertoeven en als je wilde kon je ‘s avonds ook nog blijven.”

Wat was jouw rol in het verleden?
“Ik ben in 1994 door een bestuurslid benaderd met de vraag of ik het bestuur wilde versterken. Eigenlijk was ik meer gevraagd om zoveel mogelijk activiteiten te verzinnen en te organiseren omdat het bad, een jaar later, 25 jaar zou bestaan. We hebben toen een grote feestweek georganiseerd met heel veel verschillende activiteiten.”

Wat motiveerde je om betrokken te raken bij de Doetsekom, en wat hield die betrokkenheid in?
“Nou eigenlijk niet zozeer het zwemmen zelf. Je ziet mij alleen af en toe verschijnen als het boven de 30 graden is… Meer om iets te betekenen voor anderen. Jezelf inzetten om anderen een fijne middag of dag te bezorgen. Het is toch fantastisch dat we in een dorp als Giessenburg zoveel voorzieningen hebben. Dat komt door heel veel vrijwilligerswerk. Ik hoop dat aankomende generaties dat ook inzien. Samen kun je heel veel bereiken.”

Hoe heb je het buitenbad zien veranderen in de tijd dat je betrokken was, en wat waren de meest memorabele momenten?
“Er is de afgelopen jaren veel veranderd. Nadat jaren lang het bad gerund werd door Elviera en Dick met een bestuur op afstand en het stokje toen werd overgenomen, is er goed nagedacht over de toekomst. Wat meespeelde was dat de toenmalige gemeente Giessenlanden geen subsidie meer wilde verstrekken. De gemeente wilde nog wel eenmalig een bruidsschat meegeven en daarmee moest de Doetsekom zich minimaal 15 jaar mee redden. De bruidsschat was ongeveer 5 keer de jaarsubsidie die we kregen. Dat deze jaarlijkse subsidie er niet voor niets was, bleek wel uit het feit dat de pot na 5-6 jaar zo goed als leeg was. Men realiseert vaak niet wat er allemaal nodig is om een buitenbad rendabel te maken. Gezien de leeftijd van het bad, alle investeringen die nodig zijn en door de alsmaar toenemende wet- en regelgeving eigenlijk ondoenlijk. De regelgeving is echt heel erg streng en wellicht voor de veiligheid ook nodig, maar daaraan gekoppeld zijn dan wel heel veel euro’s.

Na het vertrek van Dick en Elviera is gekeken of het bad qua exploitatie niet rendabel gemaakt kan worden. Daarvoor heeft het toenmalige bestuur Kees Commijs benaderd. Hij komt uit de zakenwereld en stelde een andere aanpak voor. Iets waar het bestuur best aan moest wennen, maar zich ook realiseerde dat er eigenlijk geen andere weg was. Wat verder meehielp was natuurlijk het realiseren van het Verenigingsgebouw. Samen met andere verenigingen zouden zo de inkomsten kunnen toenemen, niet alleen in de zomer maar het hele jaar door. Tenslotte heeft ook het samenvoegen van de voormalige gemeente Giessenlanden en Molenwaard er voor gezorgd dat de Doetsekom er nog is. Een nieuw buiten accommodatiebeleid is vastgesteld en het groot onderhoud wordt nu voor 80% door de gemeente bekostigd.

Kortom, er is veel veranderd en ik hoor in het dorp af en toe wel geluiden dat het duur is geworden. Dat is zeker zo in vergelijking met de prijzen die vroeger werden gehanteerd. Aan de andere kant was het misschien wel zo dat we vroeger wat zijn verwend zijn door de lagere tarieven en deze nu in vergelijking met andere recreatievormen wat meer gelijk zijn getrokken.”

 

Terwijl er in de afgelopen decennia heel veel buitenbaden werden gesloten, bleef de Doetsekom overeind. Waar vind je nog zo’n groot mooi buitenbad met glijbanen, eet- en drinkgelegenheid en allerlei activiteiten?
- Ruud van Rijn


Wat maakt de betrokkenheid bij de Doetsekom bijzonder?
“Zoals al eerder vastgesteld mogen we trots zijn op deze voorziening in het dorp. Het is een uniek groot buitenbad. Terwijl er in de afgelopen decennia heel veel buitenbaden werden gesloten, bleef de Doetsekom overeind. Waar vind je nog zo’n groot mooi buitenbad met glijbanen, eet- en drinkgelegenheid en allerlei activiteiten?”

Welke ontwikkelingen of innovaties hebben volgens jou het meeste bijgedragen aan het succes van de Doetsekom?
“We mogen Dick en Elviera best dankbaar zijn dat zij, met de toch beperkte middelen die ze hadden, elke keer het weer voor elkaar wisten te krijgen om een goed seizoen met volop activiteiten te draaien. Daarnaast was het ook wel duidelijk dat dit op een gegeven moment niet meer vol te houden was. De nodige investeringen waren echt nodig en gelukkig is dat gerealiseerd. Het bad heeft een metamorfose ondergaan en is nu zeker weer toekomst gericht. Mede dankzij o.a. Kees die al zijn vrije tijd doorbrengt in het zwembad.”

Wat zou je omschrijven als een uniek aspect of bijzonder moment dat echt typerend is voor de sfeer en betekenis van de Doetsekom?
“De Doetsekom is een bad waar je met een gerust hart je kinderen naar toe kunt sturen. Het is rustig en veilig, een echt dorpsbad. Veiligheid staat tegenwoordig, bovenaan bij het lijstje van de zwembaden. We lezen jammer genoeg dat er nog wel eens “gedoe” is. Dankzij het huidige beleid komt dit gelukkig niet voor in de Doetsekom.”

Hoe belangrijk is het buitenbad geweest voor de lokale gemeenschap in de afgelopen 55 jaar?
“Het bad is, zoals zoveel voorzieningen in de jaren ‘70, ontstaan mede op initiatief van de inwoners. Dankzij de inwoners van Schelluinen en Giessenburg, die heel veel obligaties kochten, werd er genoeg startkapitaal bij elkaar vergaard om het bad te gaan realiseren. Een paar jaar later werd er nog een stuk aan vast gebouwd. Toen ik in de jaren ‘90 in het bestuur kwam, werden de obligaties nog steeds uitgeloot. Meestal hoefde de inleg niet terug betaald te worden. Dat zegt alweer genoeg. Het bad wordt gezien als een onmisbare voorziening.”

Wat zou je het huidige team willen meegeven als advies of boodschap voor de komende jaren?
“Blijf elke gast met een glimlach ontvangen en probeer zoveel mogelijk inwoners bij de activiteiten te betrekken. Waarschijnlijk zijn er nog wel vrijwilligers te vinden die hun steentje willen bijdragen.”

Hoe zie jij de toekomst van de Doetsekom?
“Zoals eerder gememoreerd, is het bad toekomstbestendig gemaakt. Echter de wens om bij het bad nog een overdekt zwembad te bouwen, kan ik ondersteunen. Het zou toch fantastisch zijn dat onze jeugd hier het hele jaar door zwemlessen kan krijgen en dat iedereen het hele jaar door baantjes kan trekken om de conditie op pijl te houden. Bijkomend effect is, uiteraard, meer inkomsten die ten goede zullen komen tot het in stand houden van ons prachtige buitenbad.


Het zou toch fantastisch zijn dat onze jeugd hier het hele jaar door zwemlessen kan krijgen en dat iedereen het hele jaar door baantjes kan trekken om de conditie op pijl te houden.
- Ruud van Rijn