Welkom
Praktische info
Abonnees
Zwemlessen
Doetsekom
Groepen

11 april 2025

JUBILEUM INTERVIEW: JAN DE HOOP

Elke maand duiken we in de rijke geschiedenis én de toekomst van de Doetsekom met interviews met betrokkenen uit het verleden en heden. Samen blikken we terug op bijzondere momenten en kijken we vooruit naar de ambities die het zwembad nog meer toekomstbestendig maken. 

In deze editie deelt Jan de Hoop - voormalig penningmeester Stichting de Doetsekom - zijn visie op de Doetsekom, een plek die al 55 jaar centraal staat in onze gemeenschap. 

Hoe kwam je voor het eerst in aanraking met de Doetsekom?
"Allereerst om bij héél warm weer te zwemmen, maar al snel werd mijn betrokkenheid groter. Mijn vrouw Lia zat al in het bestuur, en door omstandigheden met het penningmeesterschap waren ze op zoek naar een vervanger. Lia stelde mij voor. Ondanks mijn drukke baan besloot ik de rol op me te nemen. Carel van Boxtel, die een administratiekantoor had, deed onder andere veel op HR-gebied, was een enorme steun. Onze samenwerking ging zeer gemakkelijk. Ik was de officiële penningmeester, maar zonder Carel had ik het niet kunnen doen."

Wat was jouw rol in het verleden?
"Ik was penningmeester, maar mijn taken gingen veel verder. Ik was mede-organisator van evenementen zoals de Doetse Bom, was spreker tijdens deze evenementen en deed HR-werk, zoals het maken van contracten. Ook hield ik de boekhouding bij. De activiteiten waren misschien amateuristisch, maar altijd druk bezocht. Denk aan dubbeltjes duiken, de feestweek en de Zwem4daagse. Het was ongedwongen, en badmeester Dick regelde veel. Een hoogtepunt was het einde van de Zwem4daagse als er een playbackshow werd georganiseerd, waarbij wel 300 man aanwezig waren."

Wat motiveerde je om betrokken te raken bij de Doetsekom, en wat hield die betrokkenheid in?
"Het leek me leuk om te doen, en ik kon slecht 'nee' zeggen. Bovendien vroeg mijn vrouw het lief. Samen met anderen hielden we het zwembad overeind, en daar waren we best trots op. Vergeet ook niet dat we in het begin nog subsidie van de gemeente ontvingen”.

Hoe heb je het buitenbad zien veranderen in de tijd dat je betrokken was, en wat waren de meest memorabele momenten?
"Er zijn veel veranderingen geweest. Zo werd onze afdekdeken compleet kapot gehageld. Die was wel verzekerd, maar we ontvingen alleen de dagwaarde van het 10 jaar oude deken. Toen hebben we besloten geen nieuwe te plaatsen vanwege de hoge kosten en het risico op herhaling. Hierdoor moesten we meer stoken, wat de energiekosten opdreef. Memorabele momenten waren er gelukkig volop, zoals de actie 'Emmertjes water halen'. Net nadat het bad gevuld was met water ontstond er een grote lekkage, waarna het water er weer uit moest. Gezinnen kwamen met flesjes en emmers water, en een tankwagen van een transportbedrijf bracht zelfs 38.000 liter water. Die inzet was geweldig!"

Wat maakt de betrokkenheid bij de Doetsekom bijzonder?
"Wat de betrokkenheid bij de Doetsekom bijzonder maakte, was de informele sfeer en het plezier waarmee iedereen samenwerkte. Het was een plek waar jong en oud zich thuis voelde, en waar samenwerken vanzelfsprekend was. Juist die gezamenlijke inzet en het plezier dat we daarbij hadden, zorgden voor een unieke ervaring."

Welke ontwikkelingen of innovaties hebben volgens jou het meeste bijgedragen aan het succes van de Doetsekom?
"Het gezamenlijke werk van alle betrokkenen heeft het meeste bijgedragen. Iedereen zette zich in, en daardoor staat er nu een fantastisch zwembad. Maar er zijn uitdagingen: subsidies nemen af, en mensen hebben tegenwoordig meer alternatieven. Bij de Doetsekom staat veiligheid hoog in het vaandel, wat het zwembad tot een vertrouwde en veilige plek maakt, iets wat helaas niet overal vanzelfsprekend is."

Wat zou je omschrijven als een uniek aspect of bijzonder moment dat echt typerend is voor de sfeer en betekenis van de Doetsekom?
"Het unieke aspect is dat we er samen de schouders onder zetten. Veiligheid en ontspannenheid stonden altijd centraal. Een bijzonder moment was de opening van het nieuwe Verenigingsgebouw. Het kostte veel, maar het was een prachtige aanwinst voor de Giessenburgers."

 

Als we met elkaar de noodzaak inzien het bad te omarmen, kunnen we ervoor zorgen dat dit schitterende buitenbad open blijft. Het is iets om trots op te zijn, en ik ben dik trots op hoe het zwembad er nu bij ligt.
- Jan de Hoop


Hoe belangrijk is het buitenbad geweest voor de lokale gemeenschap in de afgelopen 55 jaar?
"Het zwembad is enorm belangrijk. De saamhorigheid daar was bizar. De jeugd kwam met bakken tegelijk, en er stonden enorme rijen als het weer goed was. Mensen kwamen niet alleen lokaal, maar ook regionaal naar De Doetsekom. In andere dorpen hadden ze misschien ook een bad, maar niets zoals bij ons".

Wat zou je het huidige team willen meegeven als advies of boodschap voor de komende jaren?
"Blijf laagdrempelig en aanspreekbaar. Doe je ding, wees trots op wat we hebben en draag dat uit. De Doetsekom heeft echt de wauw-factor. Zorg ervoor dat iedereen dat blijft zien."

Hoe zie jij de toekomst van de Doetsekom?
"Ik hoop dat de Giessenburgers het zwembad blijven omarmen, ondanks de zakelijke aanpak die nodig is. Als we daar de noodzaak van inzien, kunnen we ervoor zorgen dat dit schitterende buitenbad open blijft. Het is iets om trots op te zijn, en ik ben dik trots op hoe het zwembad er nu bij ligt."


Ik heb er geen spijt van dat ik in het bestuur ben gegaan. Het was geweldig, en ik heb het altijd met plezier gedaan.
- Jan de Hoop